Posted on

Tot op heden zijn er drie categorieën hoofdtelefoons op de markt. Dit artikel helpt u de categorieën te filteren die u het meest interesseren.

De categorieën zijn:

1) Dynamische hoofdtelefoon

2) Orthodynamische/Isodynamische hoofdtelefoon

3) Capacitieve hoofdtelefoon

De drie categorieën zijn gebaseerd op het type technologie dat wordt gebruikt om geluid in hoofdtelefoons te produceren. Het verschil is het type transducerprincipe dat wordt gebruikt om elektrische signalen om te zetten in geluidsgolven.

1) Dynamische hoofdtelefoon

Dynamische hoofdtelefoons gebruiken een driver met bewegende spoel. Een driver met bewegende spoel betekent simpelweg dat de hoofdtelefoon een magneet heeft die een statisch magnetisch veld creëert. Een spreekspoel die aan het diafragma is bevestigd, wordt in een magnetisch veld geplaatst en een elektrische stroom vloeit door de spreekspoel om het diafragma te trillen om geluidsgolven te genereren.

De meeste dynamische hoofdtelefoons hebben wat elektriciteit nodig om te werken. Hierdoor zijn de meeste koptelefoons op de markt dynamische koptelefoons. Ze worden gebruikt door zowel casual muziekluisteraars, muzikanten als professionele studiomixers. De meest populaire fabrikanten in de muziekindustrie die dynamische hoofdtelefoons produceren, waaronder Sony, Beyer, Sennheiser, Grado en Audio-Technica.

Het voordeel van dynamische hoofdtelefoons is dat ze overal verkrijgbaar zijn en over het algemeen goedkoper zijn dan kwadratuur- en elektrostatische hoofdtelefoons. Omdat er maar heel weinig elektriciteit nodig is om ze aan te drijven, werken de meeste met draagbare apparaten en computers zonder hoofdtelefoonversterker. Een hoofdtelefoonversterker is een kleine eindversterker die speciaal is ontworpen om de kleine luidsprekers in een hoofdtelefoon aan te sturen.

Het nadeel is dat orthodynamische en elektrostatische hoofdtelefoons ze kunnen overtreffen in termen van snelheid en helderheid.

Dynamische hoofdtelefoons zijn een geweldige plek om te beginnen vanwege hun prijs en bereik.

2) Orthodynamische / Isodynamische hoofdtelefoon

Orthodynamische hoofdtelefoons waren in de jaren 70 over de hele wereld erg populair. Sommigen beschouwen ze als oude technologie, maar ze herleven nu.

Fabrikanten zijn onder andere Audeze, Fostex, Hifiman, Kenwood en Dual.

Orthodynamische Koptelefoon hebben een platte, grote spreekspoel die het diafragma afdekt. Dit betekent dat de stroom beter over het diafragma wordt verdeeld, waardoor geluidsgolven worden geproduceerd. Grotere spreekspoelen betekenen grotere diafragma’s (groter dan een elektrostatische hoofdtelefoon), wat betekent dat er meer elektriciteit nodig is om ze aan te drijven.

Het voordeel van orthodynamische hoofdtelefoons is dat ze een uitstekende statische respons en geluidskwaliteit bieden.

Het nadeel van orthodynamische hoofdtelefoons is dat ze meestal groter zijn en een hoofdtelefoonversterker nodig hebben om ze aan te sturen, dus ze zijn niet draagbaar. Ze zijn meestal ook duurder dan dynamische hoofdtelefoons.

3) Capacitieve hoofdtelefoon

Elektrostatische hoofdtelefoons hebben drivers zonder spreekspoel. In plaats daarvan wordt het diafragma geladen met elektriciteit. Het diafragma wordt tussen twee geperforeerde elektrisch geladen metalen platen (elektroden) geplaatst. Wanneer het diafragma trilt, wordt lucht door een geperforeerde metalen plaat geperst die geluidsgolven veroorzaakt.

Elektrostatische hoofdtelefoons zijn over het algemeen duurder dan dynamische hoofdtelefoons en komen relatief weinig voor. Door het diafragma en de twee metalen platen die moeten worden opgeladen, is er een grote hoeveelheid elektriciteit nodig om de koptelefoon aan te drijven. De hoeveelheid is zo groot dat een gewone versterker om dynamische en/of orthodynamische koptelefoons aan te sturen niet voldoende is. Vaak zijn speciale hoofdtelefoonversterkers nodig die een potentiaal van 100 tot 1000 volt nodig hebben.

Een dun diafragma van slechts enkele micrometers dik kan een frequentierespons produceren die ver boven de hoorbare limiet van ongeveer 20 kHz ligt. Met andere woorden, er wordt een hogere helderheid en geluidskwaliteit geproduceerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.